QUIZ

It’s been a while since I published a quiz, so here it is.  This one is on American history and geography.  Test your knowledge.  Are you smarter than a fifth grader?  No peeking at the internet.

  1.  The only US President to serve two terms non-consecutively was:

(a)  Theodore Roosevelt; (b) James Madison; (c) James Monroe; (d) Grover Cleveland

2.  The first state to secede from the Union before the Civil War was:

(a)  South Carolina;  (b)  Georgia;  (c)   Alabama;  (d) Florida

3.  Mount Rushmore is located in which state?

(a) North Dakota;  (b) Montana;  (c)  Idaho;  (d) South Dakota

4.  All of the following facts about Abraham Lincoln are true EXCEPT:

(a)  He did not graduate from college; (b) he did not have a middle name; (c) he was a lawyer; (d) he served in the US Senate.

5.     The first state to ratify the US Constitution was:

(a)  Georgia; (b) Virginia; (c) Delaware; (d) Massachusetts

6.  Fifty-six delegates to the Second Continental Congress signed the Declaration of Independence.  The most from any one state was nine.  Which one was it?

(a)  Virginia; (b) Pennsylvania; (c) Massachusetts; (d) New York

7.  During the War of 1812 the hero of the Battle of New Orleans was:

(a)  Andrew Jackson; (b) John Paul Jones; (c) Davy Crockett; (d) Daniel Boone

8.  Of the states listed below, which is the most populous?

(a)  New York; (b) Florida; (c) Texas; (d) Illinois

9  Which is the eastern-most state?

(a) Florida; (b) Maine; (c) Alaska; (d) Virginia

10.  Which is the western-most state?

(a)  Alaska; (b) Hawaii; (c) California; (d) Washington

11.  Which is the southern-most state?

(a)  Florida; (b) Texas; (c) Mississippi; (d) Hawaii

12.  Which war started with an assassination?

(a)  Crimean; (b) Revolutionary; (c) WWI; (d) WWII

13.   Which of the following was NOT President during the Vietnam War?

(a)  Truman; (b)  Eisenhower;  (c)  Ford;  (d) Nixon

14.  WWII began on 9/1/39 when Germany invaded which country?

(a)  Austria;  (b) Czechoslovakia; France; (d) Poland

15.  What year was “9/11?”

(a)  2000; (b) 2001; (c) 2002; (d) 2003

16.  The state in which the highest number of Presidents were born was:

(a)  Virginia; (b)  Ohio; (c) Missouri; (d) California

17.  The first signer of the Declaration of Independence to become President was:

(a)  George Washington; (b) John Adams; (c) Thomas Jefferson; (d) Benjamin Franklyn

18.  The President of the US during WWI was:

(a)  Taft; (b) Hoover; (c) Wilson; (d) Teddy Roosevelt

19.  The last of the 48 contiguous states to join the Union was:

(a)  Hawaii; (b) Utah; (c) Arizona; (d) Wyoming

20.   During WWI which of the following was NOT one of the Central Powers?

(a)  Germany; (b) Bulgaria; (c) Ottoman Empire; (d) Italy

ANSWERS: 1. (d), 2.  (a), 3. (d); 4.  (d), 5. (c),  6. (b),  7. (a), 8.  (b),  9. (c), 10. (a), 11. (d), 12. (c), 13. (a), 14.(d), 15. (b), 16.  (a) (8), 17. (b), 18. (c), 19. (c), 20. (d)

Please let know how you did.

Advertisements

One thought on “QUIZ

  1. For anyone too time constrained to decode the answer key, here it is! Courtesy, retiree with too much time on her hands (-: And, Larry – you’re gonna have to explain (question 9) how Alaska is both the easternmost (beating out Maine!) and westernmost state, please.
    ANSWERS:
    1.The only US President to serve two terms non-consecutively was:
    (d) Grover Cleveland
    2. The first state to secede from the Union before the Civil War was:
    (a) South Carolina
    3. Mount Rushmore is located in which state?
    (d) South Dakota
    4. All of the following facts about Abraham Lincoln are true EXCEPT:
    (d) he served in the US Senate.
    5. The first state to ratify the US Constitution was:
    (c) Delaware
    6. Fifty-six delegates to the Second Continental Congress signed the Declaration of Independence. The most from any one state was nine. Which one was it?
    (b) Pennsylvania
    7. During the War of 1812 the hero of the Battle of New Orleans was:
    (a) Andrew Jackson
    8. Of the states listed below, which is the most populous?
    (b) Florida
    9 Which is the eastern-most state?
    (c) Alaska
    10. Which is the western-most state?
    (a) Alaska
    11. Which is the southern-most state?
    (d) Hawaii
    12. Which war started with an assassination?
    (c) WWI
    13. Which of the following was NOT President during the Vietnam War?
    (a) Truman
    14. WWII began on 9/1/39 when Germany invaded which country?
    (d) Poland
    15. What year was “9/11?”
    (b) 2001
    16. The state in which the highest number of Presidents were born was:
    (a) Virginia (8),
    17. The first signer of the Declaration of Independence to become President was:
    (b) John Adams
    18. The President of the US during WWI was:
    (c) Wilson
    19. The last of the 48 contiguous states to join the Union was:
    (c) Arizona
    20. During WWI which of the following was NOT one of the Central Powers?
    (d) Italy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s