THANKSGIVING

On Thursday, November 25, we will celebrate Thanksgiving. All things considered, Thanksgiving is my favorite holiday. I love the food, the football, and the four-day weekend. What I don’t like is the traffic. In my experience, regardless of which day and what time you travel, you can’t avoid the traffic snarls. You just have to hope (or pray) for the best. (I have found you can mitigate traffic delays by relying on a good GPS, such as Waze.)

Traditionally, TG is a time when extended families gather together to celebrate in large groups. People travel to spend the holiday with relatives that they only see a few times a year. They endure congestion on the roads and long lines and crowds at airports, bus terminals and train stations. Many people have Friday, Monday and part of Wednesday off from work, and they are able to make a mini-vacation out of the holiday.

It appears that 2021 will mark a return to normalcy. For example, Paula Twidale, SVP for AAA Travel, opined that in 2021 “… travel is once again high on the list for Americans.” In addition, AAA has projected that some 53 million Americans will be travelling for the TG holiday, including approximately 48 million by auto. These totals would approach normal, pre-pandemic levels and would represent an 80% increase over 2020 when many Americans opted to stay home due to concerns over COVID.

If you must travel, it will behoove you to follow common sense guidelines, such as:

  1. Book your reservations early.
  2. Avoid travelling during peak periods .
  3. Arrive at the airport or train station early.
  4. Hope for the best, but prepare for the worst.

Amid all this holiday cheer there was a sobering event. Many of you have seen news reports of a weapon being discharged a few days ago in Hartsfield Airport in Atlanta. The NY Times and multiple other news outlets reported it was accidental. Nevertheless, the incident caused widespread panic in the airport and led to substantial delays. Obviously, this was not what we need on the eve of the busiest travel period of the year with many people already on edge, but that’s life in 2021.

As we enjoy the holiday, few of us will stop to think of its origins and meaning. What are they? Why is it celebrated at this time of the year? Read on for the answers.

Thanksgiving is a national holiday originally celebrated to give thanks for the year’s harvest. It has strong religious and cultural roots. Most people are aware that Thanksgiving is celebrated in the US (4th Thursday in November) and Canada (2nd Monday in October), but few of us are aware that variations of it are observed in other countries as well. In these other countries the holiday has a different meaning and purpose.

For example, in Grenada it is celebrated on October 25, and it marks the date on which the US invaded the island in 1983 in response to the removal and execution of Grenada’s then Prime Minister, Maurice Bishop. Liberia celebrates the holiday on the first Thursday of November, a tradition that was originated by freed American slaves that were transported there. In the Netherlands a Thanksgiving Day service is held on the morning of the US holiday. Its purpose is to commemorate the traditions of the Pilgrims, who resided in the city of Leiden for several years prior to their emigration to the New World. Japan celebrates a “Labor Thanksgiving Day” on November 23 to commemorate labor and production. It has its roots in the period of American occupation after WWII.

Like many of our customs and traditions, Thanksgiving is rooted in English traditions. These date from the English Reformation in the 16th century and the reign of King Henry VIII. Apparently, the Protestant clergy had determined that events of misfortune or good fortune were attributable to God. Thus, unexpected disasters, such as droughts, floods or plagues, were followed by “Days of Fasting.” On the other hand, fortuitous events, such as a good harvest or the defeat of the Spanish Armada in 1588, which actually was largely attributable to storms off the English coast, were to be celebrated by “giving thanks” to Him.

The origin of the Canadian holiday is uncertain, but it is most commonly attributed to the English explorer Martin Frobisher. He had been exploring Northern Canada seeking the infamous and elusive Northwest Passage to Asia. He wanted to give thanks for his party having survived the numerous storms and icebergs it had encountered on the long journey from England. Today, Thanksgiving is celebrated as a statutory holiday in most jurisdictions of Canada.

Most people trace the American Thanksgiving holiday to 1621 in present-day Massachusetts (although some claim that there were earlier celebrations by the Spaniards in present-day Florida circa 1565 and in the colony of Virginia circa 1610). The Pilgrims and Puritans living in MA had enjoyed a bountiful harvest that year and wanted to give thanks. Their harvest had been partly attributable to assistance from Native Americans, so they invited them to share in their celebration. Records indicate that there were 90 Native Americans and 25 colonists in attendance. The actual date is uncertain, but it is believed to have been between September 21 and November 11.

Prior to 1942, Thanksgiving was not celebrated as an official national holiday. Rather, it was celebrated periodically by proclamation. For example, during the Revolutionary War the Continental Congress established days of “prayer, humiliation and thanksgiving” each year. In 1777 George Washington proclaimed a day of Thanksgiving to celebrate the colonists’ victory at Saratoga. Following independence, various Presidents continued the practice of issuing proclamations periodically.

In 1863 President Lincoln proclaimed a national “Thanksgiving Day” to be celebrated on the last Thursday of November. Historians believe that his action was prompted by a series of editorials written by Sarah Josepha Hale, a writer and editor of some renown. (She wrote the popular nursery rhyme, “Mary Had a Little Lamb.”).

The practice of annual Presidential Proclamations continued until 1939. That year, FDR broke the tradition. November had five Thursdays that year instead of the usual four. FDR figured that if the holiday were celebrated on the 4th Thursday it would provide a much-needed boost to the economy by enabling merchants to sell more goods before Christmas. (Even then, Thanksgiving was the unofficial start of the Christmas holiday shopping season.) Typically, this action precipitated a spat between the GOP and Dems in Congress. GOP congressmen viewed it as an insult to President Lincoln and continued to consider the last Thursday to be the holiday, so there were two Thanksgiving celebrations in 1939, 1940 and 1941, a “Democrat” one on the 4th Thursday and a “Republican” one on the last Thursday. The individual states split the dates (only in America!).

Finally, in 1941 everyone got in sync. On December 26, 1941 FDR signed a bill into law that decreed that Thanksgiving would be celebrated on the 4th Thursday of November, a practice that has continued to this day.

Beginning in 1947, the National Turkey Federation has presented a live turkey to the President. Over the years it has become customary for the President to grant a “pardon” to the turkey. This year, President Biden is expected to continue the tradition.

CONCLUSION

Many businesses are closed on Friday as well, which has had the effect, as noted above, of expanding the holiday into a four-day weekend. Similarly, many employees of companies that are open for business on that day take a vacation day or “floating holiday.”

The Friday after the holiday is known as “Black Friday.” It is one of the busiest shopping days of the year and signals the beginning of the Christmas shopping season. Many retail stores open early and offer sales. Some even stay open on Thanksgiving. Many shoppers love this and camp out overnight (oblivious to the threats of precipitation or cold weather); others deride it as a “fool’s errand.”

Saturday is known as “Small Business Saturday,” which is an attempt to encourage patronage of small businesses. Some credit card companies have been offering cardholders “points” for patronizing certain small businesses. The Monday after the holiday is known as “Cyber Monday,” which encourages shopping on-line. The Tuesday after is called “Giving Tuesday” to encourage donations to the needy. The holiday is a prime time for charity. Many communities have food and clothing drives to collect items for distribution to the poor.

Many cities hold parades. The traditional Macy’s Thanksgiving Day Parade will be back to normal (almost). It features celebrities, high school marching bands, and floats with specific themes, such as Broadway shows and cartoon characters. The last float is traditionally one of Santa Claus, which symbolizes the beginning of the Christmas season. The only concession to COVID will be the absence of kids under 12 years old riding on floats. This will be the 95th iteration of the parade, and for many families it remains a longstanding tradition in which multi-generations attend together. Other examples of cities that normally hold parades include Detroit, Philadelphia, St. Louis, Plymouth, MA, and Houston. Sometimes, bad weather, such as high winds, puts a damper on the festivities.

Football fans will be able to enjoy traditional high school and college games, and the NFL will televise three games on TD beginning at 12:30 pm and lasting until nearly midnight. The NFL has staged a football game on Thanksgiving Day every year since 1934. At first, there was only one, which was hosted by the Detroit Lions. In recent years there have been three. Many sports fans consider this to be the best holiday of the year – food, family, friends and football. What could be better?

So, now that you are “experts” on Thanksgiving, relax and enjoy the holiday. In particular, take a minute to give thanks that through a fortuitous twist of fate, you were born in this country.

JFK ASSASSINATION

Few people in history are so recognizable that with the mere mention of their initials one instantly knows about whom you are talking. Such is the case with John Fitzgerald Kennedy, the 35th President of the United States. He flashed across our lives like a comet, brilliant but brief. He was only president for 1,000 days before he was assassinated, yet, even today, people remember him and recognize his name.

Monday, November 22, will mark the 58th anniversary of his assassination. Almost anyone over the age of 70 remembers vividly where they were and what they were doing when they first heard of it. For example, I, a freshman in college, was walking to a history class. (Yes, I did attend classes, even on a Friday afternoon.) I heard some other students talking about the President having been shot. I wasn’t sure I had heard correctly, but unfortunately, I had.

What was strange about the whole incident was the lack of reliable information. It wasn’t like today when news is known and disseminated instantaneously. It might be hard for you youngsters to believe, but there was no Facebook, no Twitter, no cell phones, no internet.

Communication between New York, where, at the time, all media communications were centered, and Dallas was sketchy. Even worse, Dealey Square, the site of the assassination, was not close to the addresses of the network news’ Dallas offices. Reporters on the scene had to communicate by public telephone, when they could find one. Often, competing reporters ended up sharing telephones. Information was incomplete and contradictory.

Eventually, however, we found out the horrible news. No one will ever forget the grim look on venerable CBS anchor Walter Cronkite’s face as he removed his glasses, stared into the camera, and told a shocked, confused and scared nation that the President was dead. When we heard it from “Uncle Walter,” we knew it was true.

The purpose of this blog is not to relate the details of the day’s events, nor do I wish to get bogged down in the various conspiracy theories, some of which persist to this day. Many books have been written on the subject, and I can’t possibly cover these topics in a short blog. Suffice to say, it was a surreal experience. Many emotions swirled through my head – disbelief, denial, fear and uncertainty. Who did it? Why? Was it a single gunman or a conspiracy? Was it part of a larger plot? Would we go to war? These and other questions came to mind.

Most everyone was glued to their television sets for days while events played out – Lyndon Johnson sworn in as the 36th President of the US on Airforce 1, Jackie Kennedy standing beside him still in shock and wearing the blood and brain-stained pink suit she had been wearing in the limo (which, she had refused to remove, declaring “I want them to see what they have done”), Lee Harvey Oswald arrested, Oswald shot live on national tv while under police escort (How in the world did Jack Ruby get access to that corridor, anyway?), JKF’s funeral procession, the “riderless” horse, young John Jr’s salute. The assassinations of Martin Luther King and Robert F. Kennedy followed soon after. It was a time of chaos and uncertainty, the end of innocence.

JFK had won the Presidency by the narrowest of margins over Vice President Richard Nixon. He had received 49.7% of the popular vote to Nixon’s 49.5% and won several states by the slimmest of margins. In that relatively primitive era of communications the end result was not known until the next morning. In the wee hours, the networks “called” CA for JFK which finally made him the winner. (Ironically, Nixon ended up winning CA after all the absentee ballots were counted.) Many people, including a 15 year-old girl in Berwick, Pa., caught up in the drama, stayed up all night to await the results.

JFK was young, handsome, bright, vibrant, dynamic, scion of a famous and wealthy family, and a war hero. He and his beautiful, glamorous wife, Jackie, seemed like American royalty to many Americans. He gave us hope and optimism. In the eyes of his supporters he was the one to transform America. During his inaugural address he uttered the famous line that symbolized the great hope that he would lead us to “A New Frontier,” as his campaign had promised (“Ask not what your country can do for you; ask what you can do for your country.”). Unfortunately, today, many people espouse the opposite philosophy.

JFK got off to a rocky start with the Bay of Pigs fiasco. But, he seemed to make up for it when he faced down the Russians and Premier Nikita Khrushchev in the Cuban Missile Crisis. Most of us did not realize how close we had come to nuclear war, but in the end Kennedy won that round and showed he was learning on the job. His administration was dubbed “Camelot” after the description of the mythical King Arthur’s court.

Unfortunately, Kennedy made a lot of powerful enemies. Many Republicans thought he had “stolen” the election (shades of 2020). Indeed, there had been whispers about voting irregularities, notably in Chicago, but, in the end nothing came of that – no media exposes, no court challenges. Yes, times have certainly changed.

Many conservatives thought he was too soft on communism and too aggressive on civil rights issues. He had made powerful enemies among organized crime and at the FBI and CIA, among others. Fidel Castro hated him for the Bay of Pigs attack. On the other hand, many Cuban ex-Pats thought he had betrayed them by failing to intervene militarily to support the invasion when it fell apart. All in all, he had a plethora of powerful enemies with the motive, means, opportunity and funds to plan and execute a Presidential assassination and cover-up. In retrospect, one should not have been surprised.

CONCLUSION

A favorite speculation has been how American and world history would have been different had JFK not been assassinated. Would he have pulled us out of Viet Nam as has been speculated? If so, would there have been an antiwar movement in the 60’s with the attendant protests, turmoil and violence? Would MLK and RFK still have been assassinated? Would the civil rights movement have progressed differently, more peacefully? We will never know. There have been many books written about this topic, including one by Stephen King called “11/22/63” about a fictional time traveler who journeys back to 1963 to try to prevent the assassination, which makes fascinating “what if” reading.

Through it all, a cloud of conspiracy still hangs over the assassination 50+ years later. Books have been written and movies produced dealing with the conspiracy theories. Did Oswald act alone? Was he tied to the KGB or the CIA? How did Ruby get close enough to kill Oswald from point-blank range? Was there an accomplice on the grassy knoll? Why was Ruby killed in prison? What of the roles, if any, of mobsters, like Sam Giancana, Head of the Chicago mob, and Carlos Marcello, Head of the New Orleans mob, as well as the CIA, the FBI, the Russians, and/or Castro? Were the Warren Commission’s findings accurate or part of a cover-up?

At this time, as we mark the passage of another anniversary of JFK’s assassination, we are reminded that these issues, and others, have still not been resolved to many Americans’ satisfaction. As time passes, it seems they probably never will be.

For you readers of a certain age, what are your memories of the assassination and its aftermath? Where were you when you heard the awful news? I would like to know.

THE “WHATEVER” PEOPLE

The latest polls show that President Biden’s approval rating is historically low and sinking fast. For example, the most recent ABC/NY Post poll reported that only 41% of respondents approve of his performance. Perhaps, of greater concern for Dems and their supporters is that the same poll disclosed that if the 2022 congressional elections were to be held today voters would favor the GOP candidate over the Dem candidate 51 – 41%. Bye-bye- House and Senate majorities.

These results are not surprising to me or anyone else who has been paying attention. The real shocker, at least to me, is the 41% who still approve of Biden’s performance to date. I wonder, who are these people? I would love to know the basis upon which they are continuing to support the president. The situation is getting so obviously dire that even many of Biden’s allies in the media are unable to cover for him any more. The empirical evidence is plainly there for anyone and everyone to see. Anyone who buys food, fills their gas tank, heats their home, buys clothes, or orders Christmas gifts, which is virtually everyone, can’t help but see it.

Are they unaware that we slinked out of Afghanistan with our tail between our legs? Are they not aware that we abandoned hundreds, if not thousands, of Americans and “friendlies” who supported us to a fate of torture and death at the hands of the Afghani extremists? Are they unaware that in our hasty and disorganized retreat we abandoned some $80 billion of the most modern and sophisticated weaponry we had? Are they unaware of the increasing boldness of our enemies, such as China, Russia and Iran and the unease and mistrust of our allies, all of whom perceive Biden’s weakness? Did they not see him dozing off at the climate change meetings? Are they unaware of the mess he has made of our economy? Do they not see video evidence of thousands of illegal migrants pouring across our non-existent southern border every day in a steady, unrelenting flood?

So back to my question. Who are the 41%? I have a theory, an opinion. I call them the “whatever” people. They go about their daily lives in a bubble, a bubble of denial. Regardless of what occurs in the world around them they remain unengaged. Inflation? Food shortages? Higher gas prices? Supply chain interruptions? Ho hum. Don’t bother me with all that triviality. I’m busy with my Facebook and Instagram accounts or playing “Call of Duty.” on my iphone. Their attitude is “whatever.” Let someone else deal with it.

Many of these people are so oblivious and tuned out to real life they don’t know basic things like the name of the vice president or when we fought the Revolutionary War. They don’t keep up with the news, have no interest in it, except maybe for the gossip columns or sports. Again, it simply does not concern them. They don’t appreciate that they won the big “birth lottery.” They had the fortune to have been born in the US, rather than one of the many “hell holes” around the world.

CONCLUSION

So, what will get these people to engage in real life? What will get them to focus on the real problems of the world and be interested in solutions? Your guess is as good as mine. Probably, when things get so bad that they simply cannot be ignored any longer. I don’t know when that will be, but I can tell you in my view we are heading in that direction and more rapidly than you might think.

VETERANS DAY QUIZ

This year, Veterans Day will be celebrated on Thursday, November 11.  The holiday is always celebrated on the same date unless it falls on a Sunday, in which case it is celebrated on Monday, November 12.  This is a day on which we celebrate our living veterans as opposed to Memorial Day, which is reserved for those who gave their lives for our country.

Federal offices will be closed, but state and local offices and other businesses may remain open.  There will be no mail; most banks and schools will be closed; but the financial markets will be open.  Many restaurants and golf courses offer special deals for veterans.  Last year, because of COVID, most normal celebrations, such as parades, were cancelled, or at least muted. This year, as I write this, many of those celebrations are expected to return.

Many of you have requested a quiz.  So, here it is, and in honor of Veterans Day it has a military theme. Good luck and no peeking at the internet. No consulting “Alexa” or “Siri.”

1. Who was the US president during the first war against the Barbary Pirates? (a) George Washington, (b) John Adams, (c) Thomas Jefferson, (d James Monroe

2. The WWI battle that inspired the poem “In Flanders Field” took place in (a) Ardennes, (b) Charleroi, (c) Gallipoli, (d) Ypres

3. Each of the following presidents had been renowned generals, EXCEPT: a) Teddy Roosevelt, (b) Andrew Jackson, (c) Zachary Taylor, (d) Franklyn Pierce

4. “Pickett’s Charge” was the turning point of what Civil War battle? (a) Bull Run, (b) Manassas, (c) Gettysburg, (d) Fredericksburg

5. The “Shot Heard ‘Round the World” refers to which Revolutionary War battle? (a) Boston, (b) Lexington, (c) Concord, (d) NY

6. Tripoli, the stronghold of the Barbary Pirates, was located in what present-day country? (a) Libya, (b) Algeria, (c) Tunisia, (d)Egypt

7. The Alamo is located in which city? (a) Houston, (b) San Antonio, (c) Austin, (d) Galveston

8. The US fought the Gulf War against (a) Iran, (b) Syria, (c) Kuwait, (d) Iraq

9. Who said “Damn the torpedoes; full speed ahead.” (a) David Farragut, (b) John Paul Jones, (c) Ethan Allen, (d) Jonathan Eli

10. Which war resulted in the highest number of casualties? (a) WWI, (b) WWII, (c) Korean War, (d) Civil War

11. Fort Sumter is located in which state? (a) North Carolina, (b) South Carolina, (c) Georgia, (d) Alabama

12. Custer’s Last Stand took place in which modern-day state? (a) North Dakota, (b) South Dakota, (c) Montana, (d) Idaho

13. Each of the following was a WWII battle in the Pacific theatre, EXCEPT (a) El Alamein, (b) Guadalcanal, (c) Okinawa, (d) Midway

14. Who was the US President during WWI? (a) Teddy Roosevelt, (b) Woodrow Wilson, (c) William Howard Taft, (d) Warren Harding

15. When General Douglas MacArthur said “I shall return,” to which country was he referring? (a) Australia, (b) New Guinea, (c) Guam, (d) Philippines

16. The Korean War began in (1) 1949, (b) 1950, (c) 1951, (d) 1952

17. Who was president during the Spanish-American War? (a) Grover Cleveland, (b) James Garfield, (c) Rutherford B. Hayes, (d) William McKinley

18. Where is Mt. Suribachi? (a) Iwo Jima, (b) Okinawa, (c) Tarawa, (d) Japan

19. Where is Vicksburg? (a) Alabama, (b) Louisiana, (c) Missouri, (d) Mississippi

20. When was the Veterans Administration founded? (a) 1870, (b) 1930, (c) 1950, (d) 1972

ANSWERS: 1. c; 2. d; 3. a; 4. c; 5. c; 6. a; 7. b; 8. d; 9. a; 10. d; (more than all the other wars combined. 11. b; 12. c; 13. a; 14. b; 15. d; 16. b; 17. d. 18. a; 19. d; 20. b.

Well, there you have it. Tell me how you did, good or (as my grandson used to say) not so good.

THE DEMS WORST NIGHTMARE

Winsome Sears is the Dems’ worst nightmare. You may ask why. You may be wondering, who the heck is Winsome Sears. If you’re not familiar with her, don’t worry. You are not alone. I would guess that until a few days ago very few people knew of her. And even fewer were familiar with her remarkable story. But, they know her now. Read on and be edified.

Winsome Sears is the newly elected lieutenant governor of the Commonwealth of Virginia. She is the first woman of color ever to win a statewide election in Virginia. Consequently, she is everything Dems despise and fear. She contradicts and negates their core belief, namely that people of color are born victims. They are victims of a racist society. They are born oppressed and are destined to remain oppressed. Being a black woman and an immigrant she negates the Dems’ “go-to” criticism of any successful GOP politician. They cannot call her a racist, a misogynist, anti-immigrant or a white supremacist. At least not with any credibility. Of course some Dem commentators have tried as you will see below, but all they do is expose themselves as ignorant, biased hypocrites. In my view, many of them, including those that are people of color, are racists, themselves.

In the most recent election most of the attention of the media and the electorate, in general, was focused on the governor’s race and rightly so. Republican Glenn Youngkin won a big upset over the Dem incumbent, Terry McAuliffe. I believe McAuliffe ran a poor campaign. For the most part, he ran on President Biden’s agenda and criticizing Donald Trump, not realizing or, perhaps ignoring, the fact that Biden and his agenda were growing increasingly unpopular. Poor strategy. Even 11th hour appearances of Dem heavyweights such as Biden, Harris and Obama couldn’t save him. The failure of Biden’s Administration cast a pallor over his campaign that could not be overcome. That said, I believe that McAuliffe’s fatal mistake was his support of critical race theory accompanied by his opposing the right of parents to have a say in their children’s education program. Instead, he expressed strong support of the local Boards of Education and the teachers’ union to maintain control of the state’s school curricula.

Despite McAuliffe’s denials it became apparent the schools were teaching critical race theory to young kids. Most parents were horrified and a tug of war developed over who should have control over the school curricula, parents or teachers. Also, many parents were incensed when a boy dressed as a girl entered the girls bathroom in one school and raped a girl, and the school covered it up. 

As controversy swirled rather than trying to defuse matters by moderating his position McAuliffe chose to “double down” by proclaiming “I don’t think parents should be telling schools what they should teach.” To make matters even worse it was later revealed that four of his five children were attending private schools.

On the other hand, Youngkin in addition to the foregoing education/CRT issue, recognized that voters were angry and frustrated with President Biden’s failed and inept policies and results. Thus, the election became a referendum on Biden. As a result, Youngkin’s campaign took off, and in a short period of time a McAuliffe runaway turned into a cliffhanger and then a loss, His strong support of parents’ on the CRT/education issue probably put him over the top. According to exit polls a majority of voters opined that parents should have “a lot” of input into their child’s education curriculum.

Back to Sears. In my opinion, She is a true American success story. She was born into poverty in Kingston, Jamaica on March 11, 1964. When she was six her family emigrated to the US. Her father arrived with only $1.75 in his pocket. The family settled in The Bronx, NY. Rather than bemoaning that he was poor and disadvantaged and using those circumstances as a “crutch” he embraced the American Dream. He believed strongly in education and self sufficiency as means to lift oneself up. He worked at a succession of menial jobs while continuing his education. He passed these attributes on to Winsome. She attended community college, then earned a BA in English with a minor in economics from Old Dominion University and an MA in organizational leadership from Regent University in Virginia Beach, VA.

She has had a varied career. She served in the marines. She ran a homeless shelter. She runs a small appliance and plumbing business. She entered politics in 2002 serving in the Virginia House of Delegates. She served on the VA Board of Education and has worked for the Census Bureau and Department of Veterans Affairs.  She is married with two children. Many politicians who claim they came from disadvantaged backgrounds and hold themselves out as champions of the downtrodden actually came from privileged backgrounds. Not Sears. As you can see she was truly disadvantaged and yet rose above it. If she were a Democrat she would be being celebrated far and wide.

Sears’ background and accomplishments have not stopped Dem critics. She has already been subjected to criticism from race baiters such as Jamele Hill and Joy Reid. Hill ascribed her victory to ”white supremacy,” which is an inane comment given Sears’ background.  Reid also played the race/white supremacy card. These days it seems that that is all the Dems can say. They can’t run on real issues or point to actual accomplishments so they try that. I don’t think too many voters still “buy” it. Sears fired back telling Reid to “get her facts straight” and “invite me on your show” for a “real discussion.” I doubt that will ever happen. Sears also accused Reid of “stoking… soft white nationalism.”

CONCLUSION

Youngkin’s victory was all the more impressive because he captured 32% of the Hispanic vote and 12% of the Black vote, great results for a Republican. GOP supporters were generally exultant over the win in VA and near-win in NJ. Both have been viewed as deep blue states that Biden won handily just one year ago. The sharp shift is widely seen as a rebuttal of the Biden presidency and a harbinger of the 2022 and 2024 elections. Even news outlets such as CBS news acknowledged that the results could be a “preview” of 2022. House minority leader Kevin McCarthy called it a “wake-up call” for Dems. Voters want them to “abandon the partisanship extremist agenda….. that is costing trillions of dollars and that nobody even wants.” He predicted that some 70 House races will be “competitive” in 2022.

As I write this blog, many of the Dems still appear to be in denial. Rather than acknowledging that the electorate is not in favor of their radical left agenda they are making excuses for the VA and NJ results. They seem to view them as aberrations rather than advance warnings. The leadership is still pushing their radical agenda. Moderate Dems and those up for re-election in 2022 are caught between the proverbial “rock and a hard place.” Do they continue to follow their leadership off a cliff or do they heed the warnings of this week’s elections? I believe that there are many Dem congresspersons who disagree with the administration’s policies but are reluctant to go against their leadership. They are relying on Joe Manchin and Kyrsten Sinema to provide “cover.”

In any event the VA and NJ election results may cause Biden’s signature bills to fail or at least be heavily modified. We shall see. As I write this negotiations are ongoing. If I were a Dem up for re-election in 2022 I would be worried for my political survival, very worried. I would not be surprised if the GOP “flips” both the Senate and the House in 2022 and wins the presidency in 2024.