INDEPENDENCE DAY QUIZ

Today, July 4th, we will celebrate our nation’s independence. Many of you will celebrate by gathering with family and friends, going to the beach, attending a baseball game, or simply relaxing and enjoying a day off from work.

Many of you have requested a quiz, so In honor of the holiday I have prepared one to test your knowledge, or lack thereof. As usual, no peeking at the internet and do not consult Siri or Alexa.

  1. The primary author of the Declaration of Independence was
    a. George Washington
    b. Henry Lee
    c. Benjamin Franklyn
    d. Thomas Jefferson

2. The oldest continuous Independence Day celebration is in what city?
a. Bristol, RI
b. New York, NY
c. Waterbury, CT
d. Philadelphia, PA

3. The origin of the song, “Yankee Doodle Dandy,” was
a. American troops during the Revolutionary War
b. French troops during the RW
c. British military before the RW
d. Hessians at the battle of Trenton, NJ

4. The movie, “Independence Day” starred
a. Tom Cruise
b. Will Smith
c. Morgan Freeman
d. Daniel Day-Lewis

5. The Statue of Liberty was donated by which country?
a. France

b. Spain

c. Canada

d. England

6. Each of the following was a member of the Committee of Five (assigned to draft the Declaration), except:
a. George Washington
b. Roger Sherman
c. John Adams
d. Benjamin Franklyn

7. Who was the only President to have been born on the 4th of July?
a. John Adams
b. Grover Cleveland
c. Calvin Coolidge
d. James Polk

8. Each of the following Presidents died on July 4th, except:
a. John Adams
b. Thomas Jefferson
c. James Monroe
d. James Madison

9. Each of the following is considered to be a “Founding Father,” EXCEPT:
a. John Adams
b. James Monroe
c. Alexander Hamilton
d. James Madison

10. The “Star Spangled banner” was written by Francis Scott Key during which war?
a. French and Indian War
b. American Revolution
c. Civil War
d. War of 1812

11. The origin of the nick-name “Uncle Sam” is purportedly:
a. The Continental Congress
b. The Sons of Liberty
c. Meat packer who supplied meat to the US Army
d. British troops during the RW

12. Who, along with John Adams, is responsible for designating the bald eagle as the US’s National Bird?
a. George Washington
b. Thomas Jefferson
c. Benjamin Franklyn
d. Patrick Henry

13. Which battle was the turning point of the Revolutionary War?
a. Brooklyn Heights
b. Charleston
c. Baltimore
d. Saratoga

14. How many persons signed the Declaration of Independence?
a. 13
b. 26
c. 40
d. 56

15. Which was the first state to ratify the Constitution?
a. Virginia
b. New York
c. Delaware
d. Massachusetts

16. Purportedly, the Independence Day Nathans Hot Dog Eating Contest was first held in
a. 1876
b. 1930
c. 1945
d. 1916

17. Who was one of only two signers of the Declaration of Independence to be elected President?
a. John Adams
b. Andrew Jackson
c. Alexander Hamilton
d. Aaron Burr

18. Although July 4 is recognized as Independence Day, the Continental Congress approved a “resolution of independence” on this date.
a. June 15
b. July 1
c. July 2
d. July 3

19. The first capital of the US following ratification of the Constitution was
a. Washington DC
b. New York City
c. Philadelphia
d. Boston

20. The 14th state of the union was:
a. Maine
b. Georgia
c. Florida
d. Vermont

21. Independence Day became a federal holiday in:

a. 1776

b. 1783

c. 1870

d. 1916

22. In 1778 George Washington celebrated Independence Day with his troops by:

a. Giving everyone a raise

b. A 21-gun salute

c. Giving a rousing speech

d. giving everyone a double ration of rum

23. Each of the following presidents’ faces is sculpted on Mt. Rushmore, EXCEPT:

a. Franklyn Roosevelt

b. Theodore Roosevelt

c. Thomas Jefferson

e. George Washington

24. George Washington crossed the Delaware River on December 25-26, 1776 to defeat the Hessians at which city.

a. Philadelphia

b. New York

c. Monmouth

d. Trenton

25. Which English general surrendered at Yorktown, VA effectively ending the Revolutionary War?

a. Howe

b. Cornwallis

c. Burgoyne

d. Kensington

ANSWERS: 1. (d); 2. (a); 3. (c); 4. (b); 5. (a); 6. (a); 7. (c); 8. (d); 9. (b); 10. (d); 11. (c); 12. (b); 13. (d); 14. (d); 15. (c); 16. (d); 17. (a); 18. (c); 19. (b); 20. (d); 21. (c); 22. (d); 23. (a) 24. (d); 25. (b)

CONCLUSION

Well, there you have it. Let me know how you did.

Enjoy the holiday whatever you do, wherever you go, and with whomever you spend it. Above all, be safe.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s