WORLD GEOGRAPHY QUIZ

All right.  Enough impeachment talk already. Time for a change of pace.  How about a………..quiz?!

By now, you all know the rules. No peeking at the internet. No consulting with “Alexa” or  “Siri.” Good luck.

1.  Switzerland borders each of the following countries, EXCEPT: (a) France, (b) Liechtenstein, (c) Greece, (d) Italy

2. Mt. Rushmore is located in which state? (a) North Dakota, (b) South Dakota, (c) Montana, (d) Wisconsin

3. The Amazon River borders each of the following countries, EXCEPT: (a) Peru, (b) Ecuador, (c) Brazil, (d) Argentina

4. There are 49 landlocked countries around the world (a surprisingly high number), including all off the following, EXCEPT (a) Bolivia, (b) Paraguay, (c) Serbia, (d) Croatia.

5. Pikes Peak is located in which state? (a) Colorado, (b) Kansas, (c) Arizona, (d) Nebraska.

6.  The Himalayan Mountains are located in each of the following countries, EXCEPT: (a) India, (b) China, (c) Bangladesh, (d) Afghanistan

7. The Rhine River runs through each of the following countries, EXCEPT: (a) Switzerland, (b) Italy, (c) Lichtenstein, (d) France.

8. The capital of Washington is (a) Spokane, (b) Seattle, (c) Washington City, (d) Olympia.

9. The largest country in Central America in area is (a) Nicaragua, (b) Mexico, (c) Honduras, (d) Brazil.

10. Each of the following rivers runs through Pittsburgh EXCEPT: (a) Monongahela, (b) Ohio, (c) Mississippi, (d) Allegheny.

11. Japan consists of some 6,000 islands, but only four main ones. The most northern of the four is (a) Honshu, (b) Hokkaido, (c) Kyushu, (d) Shikkou

12. Each of the following is one of the Baltic States, EXCEPT: (a) Latvia, (b) Finland, (c) Estonia, (d) Lithuania

13. The largest country in the European Union is (a) Spain, (b) Germany, (c) UK, (d) France.

14. Which of the following is NOT part of Great Britain? (a) Scotland, (b) Wales, (c) England, (d) Northern Ireland.

15. Central America consists of seven countries, including all of the following, EXCEPT (a) Mexico, (b) Costa Rica, (c) Panama, (d) Belize.

16. The Four Corners borders each of the following states, EXCEPT: (a) Arizona, (b) Colorado, (c) Nevada, (d) Utah.

17. Russia, borders the most countries, eleven, including each of the following, EXCEPT: (a) Poland, (b) Finland, (c) Latvia, (d) Turkey.

18. The largest border between two countries is (a) Russia-China, (b) Russia-Kazakhstan, (c) Argentina-Chile, (d) US-Canada?

19. The Appalachian Trail passes through 14 states, including each of the following, EXCEPT: (a) Georgia, (b) North Carolina, (c) South Carolina, (d) New York.

20. The largest country in Africa by area is (a) Egypt, (b) Sudan, (c) South Africa, (d) Algeria.

ANSWERS: 1.(c); 2.(b); 3.(d); 4.(d); 5. a); 6.(c); 7.(b); 8.(d); 9.(a); 10. (c); 11.(b); 12.(b); 13.(d); 14.(d); 15.(a); 16.(c); 17.(d); 18.(d); 19.(c); 20.(d)

Well, there you have it. How did you do?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s